Over mij | Werkervaring en werkwijze


Mijn naam is Anna de Vries en ik ben 36 jaar oud. Ik ben zelf ook moeder van twee jongens; de oudste is vier en de jongste is een. Natuurlijk ouderschap spreekt mij als ouder aan.

Werkervaring

Ik bied opvang met professionele kennis, ervaring en visie in een thuissituatie. Tijdens mijn opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (HBO) heb ik mij gespecialiseerd in opvoedingsondersteuning en werken met gezinnen. Na mijn studie heb ik in de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg gewerkt, maar mijn hart ligt bij werk in de kinderopvang. Ik heb een brede ervaring in het werken met kinderen. Als scholiere heb ik al ervaring opgedaan als oppas en leidster op kinderkampen. Later heb ik als au-pair in de Verenigde Staten gewerkt. Daarnaast heb ik  in de reguliere kinderopvang gewerkt, op babygroepen, een dreumesgroep, op peutergroepen, op verticale groepen op een kinderdagverblijf (groepen waar kinderen van 0 tot 4 jaar door elkaar in een groep zitten) en op de naschoolse opvang. Ik heb ervoor gekozen een eigen gastouderopvang te beginnen, omdat ik het het beste voor een kind vind als het in een thuiscontext verblijft en omdat ik het zelf fijn vind om in een thuiscontext te werken.

Werkwijze

Ik vind het belangrijk dat kinderen in een stimulerende, motiverende en bovenal liefdevolle omgeving opgroeien. Bij mijn werk staat het voorop dat de kinderen zelfstandig worden. Ik vind het belangrijk kinderen zelf hun keuzes te laten maken, in het kader van ontwikkeling van zelfstandigheid en de ontwikkeling van een eigen identiteit. Verder vind ik dingen leren in mijn werk belangrijk. Ik ben bereid om tijdens mijn werk thuisonderwijs te geven, zowel aan kinderen van schoolgaande leeftijd als aan peuters. Ook vind ik het belangrijk dat kinderen vrijgelaten worden, maar wel respect hebben voor anderen. Ik ga zo gauw als het kan met kinderen in gesprek. Kinderen zijn volwaardige mensen! Ik ben niet in het algemeen een voorstander van een vast dagritme en rituelen; niet alle kinderen hebben dit nodig. Ik kijk meer naar de behoefte van het kind. Dit doe ik al vanaf het allereerste begin: als een kindje huilt, is er iets aan de hand en dan is het aan mij om uit te zoeken wat de oorzaak van het huilen is en in de behoefte van de baby te voorzien.

Ik houd van spontane activiteiten, niet van tevoren bedacht. Ik vind het leuk en belangrijk om met de kinderen samen naar de bibliotheek te gaan en hen boekjes uit te laten zoeken. Ik vind met andere kinderen spelen belangrijk voor de sociale ontwikkeling. Ik vind het leuk om met de kinderen te bakken en te dansen. Na het thuiskomen, wordt eerst het huiswerk gemaakt. Ik vind het leuk de kinderen van tijd tot tijd mee te nemen naar de speelgoedwinkel en hen iets voor een bepaald bedrag uit te laten zoeken.

Als u uw kind borstvoeding wilt blijven geven wanneer hij of zij naar de gastouder gaat, ben ik bereid er alles aan te doen hieraan mee te werken. Ook ben ik bereid wasbare luiers te gebruiken en mee te werken aan babyzindelijkheidscommunicatie.